Orucumuzu tutmak için gece sahura kalktığımızda hem bizi tok tutacak ve susatmayacak hem de çabuk hazırlanabilecek tarifler arıyoruz. Her gece imsak vakti gelene kadar ne yiyeceğimizi, sahurda ne hazırlayacağımızı düşünürken farklı tarifler ilgimizi çekiyor. Her güne yeni bir tanım bulmak son derece sıkıntı biliyoruz ve sizler için sahurda yapabileceğiniz pratik teklifleri derliyoruz. Şimdiden afiyet olsun!
1. Pekmezli Kaçamak
Pekmezli Kaçamak Gereçleri:
1 su bardağı mısır unu
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı pekmez
Tuz
Pekmezli Kaçamak Yapılışı:
Tereyağını bir tencereye koyun ve eritin.
Mısır ununu ekleyin ve kısık ateşte 2-3 dakika kavurun.
Su, tuz ve pekmezi ekleyin ve karıştırın.
Karışım yoğunlaşıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirin.
Servis yapmadan evvel üzerine biraz tereyağı ekleyebilirsiniz.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 145
Protein: 2 gram
Karbonhidrat: 29 gram
Lif: 1 gram
Şeker: 5 gram
Yağ: 3 gram
Doymuş Yağ: 2 gram
Kolesterol: 8 miligram
Sodyum: 103 miligram
2. Milföy Gözleme
Milföy Gözleme Gereçleri:
2 adet milföy hamuru
1 su bardağı lor peyniri
1 su bardağı ıspanak
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz ve karabiber
Milföy Gözleme Yapılışı:
Fırını 180 dereceye ısıtın.
Soğanı, biberleri ve ıspanağı ince ince doğrayın.
Sıvı yağı tavada ısıtın ve soğanları ekleyin. Karamelize olana kadar 2-3 dakika pişirin.
Biberleri ve ıspanağı ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın ve 5-6 dakika pişirin.
Milföy hamurlarını ikiye katlayın ve içine lor peyniri ve zerzevatları paylaştırın.
Milföy hamurlarını kapattıktan sonra çatalla kenarlarını güzelce bastırın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 550
Protein: 17 gram
Karbonhidrat: 32 gram
Lif: 3 gram
Şeker: 4 gram
Yağ: 39 gram
Doymuş Yağ: 12 gram
Kolesterol: 35 miligram
Sodyum: 340 miligram
3. Poşe Yumurta
Poşe Yumurta Gereçleri:
Poşe Yumurta Yapılışı:
Derin bir tencereye su koyun ve kaynatın.
Kaynayan suya sirke ekleyin.
Yumurtaları bir kaseye kırın.
Kaynayan suya yavaşça dökün ve 3-4 dakika boyunca pişirin.
Delikli bir kepçe yardımıyla poşe yumurtaları sudan çıkarın ve kağıt havluyla kurulayın.
Tuz ve karabiberle tatlandırın.
İsteğe bağlı olarak ekmekle servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 140
Protein: 12 gram
Karbonhidrat: 1 gram
Lif: 0 gram
Şeker: 0 gram
Yağ: 10 gram
Doymuş Yağ: 3 gram
Kolesterol: 370 miligram
Sodyum: 130 miligram
4. Patates Kroket
Patates Kroket Materyalleri:
4 adet patates
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1/4 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
1/4 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
Tuz ve karabiber
Kızartmak için sıvı yağ
Patates Kroket Yapılışı:
Patatesleri kabuklu halde kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.
Suyunu süzün ve kabuklarını soyun.
Patatesleri ezin ve rendelenmiş kaşar peyniri, ince kıyılmış maydanoz, galeta unu, yumurta, tuz ve karabiber ekleyin.
Tüm gereçleri güzelce karıştırın.
Karışımdan küçük modüller koparıp yuvarlayın ve kroket formunu verin.
Kızartma tenceresine sıvı yağı koyun ve kızdırın.
Hazırladığınız kroketleri kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartın.
Kağıt havlu serilmiş bir tabağa kroketleri alın ve fazla yağını alması için bekletin.
Sıcak servis yapın.
Besin Materyalleri ve Kalori Kıymeti:
Kalori: 150
Protein: 5 gram
Karbonhidrat: 15 gram
Lif: 2 gram
Şeker: 1 gram
Yağ: 8 gram
Doymuş Yağ: 2 gram
Kolesterol: 30 miligram
Sodyum: 150 miligram
5. Fırında Karışık Sebze
Fırında Karışık Zerzevat Gereçleri:
1 adet patates, küp halinde doğranmış
1 adet havuç, küp formunda doğranmış
1 adet kırmızı biber, küp biçiminde doğranmış
1 adet sarı biber, küp halinde doğranmış
1 adet kabak, küp halinde doğranmış
1 adet soğan, küp halinde doğranmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
1/2 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
Fırında Karışık Zerzevat Yapılışı:
Fırını 200°C’ye ayarlayın.
Bir fırın tepsisine doğranmış zerzevatları yerleştirin.
Üzerlerine zeytinyağı, tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kırmızı biber ekleyin.
Sebzeleri güzelce karıştırın ve fırına verin.
Yaklaşık 25-30 dakika kadar fırında pişirin, sebzeler yavaşça kızarana kadar ortada bir karıştırın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 110
Protein: 2 gram
Karbonhidrat: 17 gram
Lif: 4 gram
Şeker: 7 gram
Yağ: 4 gram
Doymuş Yağ: 1 gram
Kolesterol: 0 miligram
Sodyum: 130 miligram
6. Ispanak Salatası
Ispanak Salatası Gereçleri:
4 su bardağı bebek ıspanak yaprakları
1/2 su bardağı ceviz içi, iri doğranmış
1/2 su bardağı küp doğranmış kuru kayısı
1/4 su bardağı ince kıyılmış kırmızı soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz ve karabiber
Ispanak Salatası Yapılışı:
Ispanak yapraklarını yıkayıp süzün ve kurulayın.
Ispanak yapraklarını büyük bir kaseye yerleştirin.
Üzerine ceviz içi, kuru kayısı ve kırmızı soğanı ekleyin.
Ayrı bir kapta zeytinyağı, elma sirkesi, tuz ve karabiberi karıştırın ve salatanın üzerine dökün.
Salatayı karıştırın ve servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 188
Protein: 4 gram
Karbonhidrat: 14 gram
Lif: 3 gram
Şeker: 8 gram
Yağ: 15 gram
Doymuş Yağ: 2 gram
Kolesterol: 0 miligram
Sodyum: 140 miligram